Son dönemde, M Çiçeği salgını dünya çapında alarm yaratırken, yeni bir sağlık tehdidi daha gündeme geldi: Tembellik Ateşi olarak bilinen Oropouche virüsü.
ABD’deki sağlık yetkilileri, Küba’dan dönen yolcularda tespit edilen 21 Oropouche vakası üzerine uyarılarda bulundu.
ENDİŞE VERİCİ ARTIŞ
1955 yılında Trinidad ve Tobago’da keşfedilen Tembellik Ateşi virüsü, özellikle Amazon havzasında endemik bir tehdit olarak biliniyor. Ancak son yıllarda, bu virüsün ‘tembel hayvanlarla’ doğrudan bir ilişkisi bulunmadığı anlaşıldı; virüs, minik sivrisinekler ve “görünmez” olarak adlandırılan küçük böcekler aracılığıyla yayılıyor.
ABD’deki sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 1 Ocak ile 1 Ağustos arasında Brezilya, Bolivya, Peru, Kolombiya ve Küba’da 8.000’den fazla Tembellik Ateşi vakası bildirildi. Son salgında iki ölüm vakası yaşandı ve beş vakada virüsün anne karnındaki bebeğe geçtiği doğrulandı. Bu durum, virüsün fetüs üzerindeki olumsuz etkileri konusunda ciddi endişelere yol açtı.
VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELER?
Tembellik Ateşi virüsü, esas olarak küçük böcekler tarafından taşınıyor. Enfekte kişilerde genellikle hafif belirtiler görülürken, bazı durumlarda menenjit ve ensefalit gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabiliyor.
Belirtiler arasında ateş, titreme, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı, döküntü, kas ve eklem ağrıları bulunuyor. Önemli bir ayrım noktası ise Tembellik Ateşi virüsünün, hastaların iyileştikten sonra tekrar belirti göstermesi, ki bu durum benzer arbovirüs hastalıklarında nadir görülür.
HAMİLELER İÇİN RİSK UYARISI
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, (CDC) hamile kişilere Küba’ya gereksiz seyahatlerden kaçınmalarını önerdi. Diğer etkilenen bölgelerde ise hamile seyahat edenlerin seyahat planlarını, böcek ısırıklarından korunma yöntemlerini ve potansiyel riskleri sağlık uzmanlarıyla görüşmeleri gerektiği vurgulandı.
ABD’de, virüsün yayılma olasılığı şu an için lokal olarak tespit edilmedi. Ancak, global sağlık uzmanları Tembellik Ateşi virüsünün artışını ve potansiyel tehditlerini yakından takip ediyor.